Самосъзнание.com | Любов - Мъдрост - Истина - Какво е Айкидо?

Какво е Айкидо?

Морихей Уешиба (1883-1969)

Айкидо е японско бойно изкуство развито в първите десетилетия на 20 век от Морихей Уешиба (1883-1969), наричан още О`Сенсей или Велик Сенсей. Думата „Айкидо” е съставена от три йероглифа, които буквално означават: „Ай” – хармония, „Ки” –енергия, дух, „До” – път. По-свободно можем да я преведем като „Път за хармонизиране, усъвършенстване на духа, енергията”. Раждането на Айкидо е следствие от дългогодишното обучение на създателя му Морихей Уешиба в различни бойни изкуства, от които в последните си години той подбира най-доброто. Всъщност – това, което е останало ефективно дори на тази му възраст.

Морихей Уешиба още от малък бил решен да стане най-силния, най-бърз и непобедим човек на света. Чрез множество физически тренировки, чрез изучаването на голям брой бойни изкуства при различни велики учители, той действително станал голям майстор, издръжлив, жилав, бърз, мощен, независимо от това, че бил доста нисък. С напредването на годините обаче физическата му сила намалявала, а с това се променял и стилът му. Той все повече осъзнавал, че всъщност никога не може да стане най-силния човек на света, защото винаги ще се намери някой по-висок, по-мускулест, по-бърз и най-вече по-млад – как би могъл да блокира мощните му и светкавични атаки? Така стигнал до основния принцип в Айкидо, от който се ръководят и днес всички практикуващи - това е принципът на несъпротивлението. В Айкидо няма блокове, няма дърпане, прилагане на физическа сила. Тук атаките се приемат чрез пренасочване. Така те попадат под контрола на практикуващия, който от своя страна използва инерцията на атакуващия, за да го пренасочи в различна траектория, да го изведе от равновесие чрез собствената му сила и енергия и да приключи техниката чрез повалянето му на земята. Именно поради тази причина движенията в Айкидо са кръгови, спираловидни, и затова много хора го оприличават на танц, било с насмешка или възхита.

Друг основен принцип е не–атакатуването. Айкидо не напада, защото никой няма право да нарушава душевния мир на другия, да го атакува физически или вербално, да го критикува, да насочва живота му, да се намесва в делата му. Всеки трябва да бъде отговорен за собствените си действия, помисли, емоции. Затова Айкидо е и отговорност. Чрез практикуването му ние поемаме отговорността да градим душевния и телесния си свят, да се научим да контролираме действията, думите, емоциите си. В този смисъл обаче ние сме отговорни и за безопасността на околните. В залата, т.нар. доджо, те са тези, които ни помагат да вървим по пътя, да учим. Затова трябва да ги запазим. Това е друг основен принцип в Айкидо – да не нараняваме онези, които ни атакуват. В Айкидо няма ритници, удари, чупене на кости. Според начина, по който завършват, техниките са два вида: „наге” – завършващи с хвърляне на атакуващия надалеч от нас; и „осае” – завършващи с повалянето му близо до нас и ключ на някоя става, за да предотвратим последващо нападение. Ключът в крайна сметка трябва да бъде мек и плавен, като лек масаж, не рязък и болезнен.

Айкидо е японско бойно изкуство, а не спорт. В Айкидо няма състезания, защото няма опоненти. Ние не се стремим да станем по-добри от този или онзи. Ние се стремим да станем просто добри, но не само технически. Всъщност нашата основна цел е да бъдем добри в изконния смисъл на тази дума, а именно – да бъдем в хармония: да бъдем в хармония със себе си, да бъдем в хармония с хората, които ни заобикалят, да бъдем в хармония с природата, въобще – с вселената. Затова в Айкидо няма съпротивление, няма атакуване, нараняване, съревнование. Всъщност, в това се състои и основното послание в Айкидо, закодирано още в името му – то е път за постигане на хармония с вселенската енергия.

Затова Айкидо е бойно изкуство, което може да бъде полезно не на тези, които искат да станат най-силните и най-бързите, за да печелят турнири, а на тези, които са готови да поемат отговорност за собственото си физическо, душевно и емоционално развитие и да тръгнат по един път за сливане с космическите сили, или казано на западен език – по един път за изграждането им като пълноценни личности, изпълнени с доброта.

ИзточникПрочети още:
МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments