Наука: Пчелите са Най-Важният Вид на Земята

Пчелите са Най-Важният Вид на Земята

Пчелите са най-важният вид, според проучвания, които разкриват как здравето на дивите пчели влияе върху околната среда повече от синдрома на празния кошер.

Апокалипсисът на насекомите излага на риск всички видове, казват природозащитниците.

Насекомите - по-специално опрашителите - са неразделна част от здравословната околна среда и оцеляването на планетата. Според международния природозащитен институт за наблюдение на Земята, пчелите са най-важният вид на земята. Решението е направена миналия юли на заседание на Лондонското кралско географско общество.

Какво прави здравето на пчелите важно?

Защо пчелите са важни

Без пчелите световното производство на храни би изглеждало много различно. Според Организацията на храните и земеделието на обединените нации (ФАО) три от четири култури, които произвеждат плодове или семена за консумация от човека, зависят поне отчасти от опрашителите. Докато опрашителите включват също прилепи и птици, насекоми като пчели, пеперуди и костури са най-често срещаните. Опрашителите подкрепят производството на 87 процента от водещите хранителни култури в световен мащаб.

пчелите могат да осигурят до 14 процента от глобалните служби за опрашване

Това не е само един вид пчела, който поддържа глобалното селскостопанско производство. Франсиско Санчес-Байо, природозащитник и еколог от университета в Сидни, обяснява, че пчелите могат да осигурят до 14 процента от глобалните служби за опрашване. Но пчелите и другите диви видове представляват повечето опрашители.

Санчес-Байо добавя: „В икономически план стойността на опрашителните услуги представлява около 12 процента от производството на храни, главно чрез увеличаване на добива на плодове, зеленчуци и ядки, като някои автори преценяват, че ако опрашването на насекоми се провали, икономическите загуби ще са най-много около 8 процента. “

Но здравето на пчелите и популациите са застрашени. ФАО отбелязва, че докато в миналото природата се е погрижила за опрашването сама по себе си, възходът на индустриалното земеделие и използването на пестициди е засегнал опрашителите. „Събирането на доказателства сочи тези фактори като причина за потенциално сериозния спад на популацията на опрашители“, добавя той.

Здравето на пчелите и околната среда са взаимно свързани.

Пчелите и околната среда

Пчелите правят много повече от опрашването на хранителни култури. ФАО отбелязва, че защитата на пчелите защитава биоразнообразието. По-голямата част от опрашителите са диви, които включват 20 000 вида пчели. Според Science Times, проучванията показват, че почти 90 процента от популациите на пчелите са намалели през последните няколко години. Това е в резултат на неконтролирана употреба на пестициди, обезлесяване и липса на цветя.

Пчелите - и други насекоми - играят значителна роля за оцеляването на планетата. И не са сами, страдащи от тежка употреба на пестициди.

Много експерти са съгласни, че сме в началото на шестото масово изчезване в историята на планетата. Доклад, публикуван от Wildlife Trusts, ръководена от научна организация с нестопанска цел, която се фокусира върху възстановяването на местообитанията на дивите животни, казва, че ние също се сблъскваме с „незабелязан апокалипсис на насекоми“.

Проучванията върху намаляващата популация от насекоми са оскъдни, но нарастващ брой изследвания показват, че заплахата е реална. Научен преглед, публикуван миналия февруари, наречено широко разпространен упадък, „катастрофален срив на природните екосистеми“.

„Не можем да бъдем сигурни, но по отношение на числеността може да сме загубили 50 или повече процента от насекомите си от 1970 г. насам - може да са много повече“, проф. Дейв Гьолсън от университета в Съсекс, Великобритания, която написа доклада , каза пред Guardian. „Ние просто не знаем, което е страшно. Ако не спрем упадъка на нашите насекоми, ще има дълбоки последици за целия живот на земята и за човешкото благополучие. "

Пчвла опрашва плодно дърво

Какво причинява нарушение на колапса на колонията?

Синдрома на празния кошер

Синдрома на празния кошер (СПК), при което всички или повечето пчели от колония изведнъж умират, остава малко известно явление. Това се отразява на търговските пчели, които се използват не само за производство на мед, но и за опрашване на култури, включително бадеми, боровинки, ябълки и броколи.

Неотдавнашната работа на Ранди Рукър, професор в катедрата по селскостопанска икономика и икономика в Колежа по земеделие на държавния университет в Монтана, изследва въздействието на СПК. „Пчеларите знаят как да заменят мъртвите кошери“, според Рукер. Отчасти това се дължи на зимната смъртност, която средно е около 15 процента.

Той призна, че трябва да се свърши работа по отношение на разбирането на СПК. Но ефектите му върху храната са малки.

„Когато стартирахме този проект, очаквахме да намерим огромни ефекти, но намерихме много малки“, каза Ръкър. „Единствените ефекти, които открихме например върху потребителите, е, че те вероятно плащат около 10 стотинки повече за 7-килограмова кутия бадем в магазина за хранителни стоки.“

Пита с мед от медоносни пчели

Търговските медоносни пчели и дивите опрашители са отделни въпроси, добавя той. „Данните за популациите на тези опрашители са оскъдни и въздействието на болести като СПК върху тяхната популация не е добре разбрано. Определено трябва да се свърши много повече работа, за да се разберът ефектите на СПК и други заплахи за здравето на пчелите “, казва Рукер.

Какво може да се направи, за да се помогне на дивите пчели?

Как да помогнем на пчелите

Според Гулсън има начини да се помогне на намаляването на популациите от насекоми. Първото е чрез пренастройване на градските градини и паркове, за да бъдат по-подходящи за опрашване.

„Има потенциал за огромна мрежа от местообитания, подходящи за насекоми, в цялата страна. Вече много хора се впускат в идеята, че могат да направят градините си по-приятелски настроени за дивата природа, като пуснат малко контрола“, каза той.

Дарителските фондове на „Somerset Wildlife” отбелязват, да си косите тревата по-рядко и да създавате „хъбове за бъгове“.

Индивидите могат да помогнат на насекомите, като засаждат диви цветя и зеленчукови градини, оставят плевелите да растат и спират употребата на пестициди. Растенията, богати на нектар, помагат за привличането на опрашители. Те включват алиум, чесън, лисича, минзухар, слънчоглед и лавандула. Можете също така да си купите или да си направите пчелен хотел.

пчели опрашват диви цветя и зеленчукови градини

Селското стопанство е по-големият проблем. Например 70 процента от Великобритания са земеделски земи. От 915 милиона декара земеделски земи в САЩ (които включват пасища, посеви и гори), документирани от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) през 2012 г., 42,6 процента са били обработваеми земи.

Мащабната промяна, а не индивидуални действия, ще окажат най-голямо въздействие. Казва Голсън.

„Колкото и градини да правим за дивата природа, ако 70 процента от селските райони остават до голяма степен враждебни към живота, тогава няма да се обърнем към намаляване на насекомите“, каза той пред Guardian.

Докладът на Гулсън призова за обвързващи цели за намаляване на пестицидите, както и подкрепата за фермерите, които извършват прехода. Един от методите може да бъде въвеждането на големи данъци върху пестицидите - Швеция, Франция, Италия и Дания са приложили това.

Подпомагането на опрашителите трябва да бъде съвместно усилие между национални и международни организации, академични и изследователски органи, според ФАО. Изследване от 2017 г., публикувано в списанието Nature Plants, разкри, че почти всички ферми могат да намалят употребата на пестициди, без да повлияят на производството на храни.

Източник и Превод: С*П | Природолечение.com



* Ако не желаете да виждате реклами, и ако искате да използвате по-бърз и сигурен уеб браузър - то можете да изтеглите Брейв от https://www.bravebg.com/ *

МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

1 comments

  1. Има експерименти с ГМО пчели,които могат да се управляват дистанционно.И естествените пчели се явяват пречка ако съществуват...

    ОтговорИзтриване