Зелето Може да Замести Цяла Аптечка


Зелевият сок лекува гастрит, заболявания на венците и подпомага растежа на косата

Зелето е популярно още и като “северен лимон”. Това далеч не е случайно. В него се съдържа много повече витамин С, отколкото в цитрусови плодове като лимоните и портокалите. То е присъствало на трапезата у древните римляни и гърци, които са го поднасяли варено, а древните египтяни са го предлагали като лакомство в края на обедното меню.

Светът познава около сто вида зеле. Заради високото съдържание на витамин С то засилва съпротивителната способност на организма и катализира усвояването на желязото в кръвта. Любопитно е, че в цветното и брюкселското зеле има близо два пъти повече витамин С, отколкото в бялото. Полезно е точно сега, когато има най-голяма опасност от грипна епидемия.
В България най-разпространено е бялото или зелено зеле. Белтъчини, захари и витамини се съдържат най-много във вътрешните листа и кочана на зелето. Целулозата подобрява перисталтиката на червата и оказва благоприятно влияние върху жизнената дейност на полезните чревни бактерии. В зелето могат да се открият и различни ензими и витамини. Богато е на витамините В1, В2. Единствено в бялото зеле се намира изключително полезният витамин U.

Най-полезно за консумация е прясното зеле. Това е така, защото при топлинна обработка, то губи значителна част от витамините си, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина.

През зимата киселото зеле е един от източниците, от които можем да си набавяме нужните витамини и минерали. Те се запазват, ако го съхраняваме в хладно помещение и в достатъчно саламура. Ако дневно консумираме по 230 грама кисело зеле, то тогава организмът си набавя около 25% от необходимия за денонощието витамин В1, 30% от витамин В2 и 65% каротин. Калцият, желязото и редица други микроелементи и органични киселини също преобладават.

Киселото зеле се препоръчва като средство за по-добро храносмилане. То снабдява организма с редица незаменими аминокиселините триптофан, лизин, аргинин, метионин, циетин, но също и с липотропни вещества като холин, бетаин, инозитол. Съхранението му в плас­т­ма­со­ви­ би­до­ни и по­ли­е­ти­ле­но­ви па­ке­ти не е много подходящо. Най-полезно и най-вкусно ки­се­лото зе­ле става, когато е при­гот­ве­но в дър­ве­на ка­ца или в стък­ле­ни бур­ка­ни. А алу­ми­ни­е­ви­те съ­до­ве мо­гат да пре­вър­нат та­зи по­лез­на хра­на в опас­но яс­тие. Млеч­на­та ки­се­ли­на ра­зяж­да сте­ни­те на съ­да и в ор­га­низ­ма по­па­дат вред­ни­те ве­щес­т­ва.


Червеното зеле се доближава както по външен вид, и химичен състав, така и по хранителна стойност до бялото зеле.  

Антоцианите са отговорни то да има този отличително червено-виолетов цвят. През XVI век във Западна Европа е започнало неговото селекциониране. И то като бялото съдържа около 90% вода, 6,2% въглехидрати, 2% белтъчини, витамин С, В1, В2, РР, пантотенова киселина. Червеното зеле богато е на минерални соли, главно калий, калций, магнезий, фосфор. Съдържа в малки количества желязо, йод, натрий. Червеното зеле се употребява най-вече прясно за салати, гарнирани с лук, ябълки, зехтин и лимонов сок.

У нас са познати още и китайското зеле, което е богато на хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен вкус, броколите и брюкселското зеле.

Зелето е много полезно за хора с наднормено тегло и затлъстяване. В него се съ­дър­жа един еле­мент, на­ре­чен хо­лин. Той по­ма­га да се пре­ра­бот­ват маз­ни­ни­те, без да вре­ди на чер­ния дроб и жлъч­ния ме­хур. То обаче не се препоръчва, особено в сурово състояние, на хора с язва и други храносмилателни проблеми, тъй като голямото количество целулоза в него го правят трудносмилаемо. Зелевият сок обаче е друго нещо.

Според народната медицина със зелев сок можем да лекуваме гастрит, да предпазим стомашната лигавица от възпаление, и не на последно място заздравяване на язви. Със зелев лист народните лечители лекуват гърло при ангина. Те казват, че зелето може да замести цяла аптечка с лекарства. Листата се налагат на болни стави и порезните рани. Любопитно е, че как­то пряс­но­то, та­ка и ки­се­ло­то зе­ле се пре­по­ръч­ват при за­бо­ля­ва­ния на вен­ци­те. Още по-интересно звучи това, че зе­ле­ви­ят сок втрит в ко­жа­та на гла­ва­та, под­по­ма­га рас­те­жа на косата. С кисело зеле се правят компреси при обрив.

А през последните няколко години като средство за бързо и ефикасно отслабване много нашумя рецепта за заленчукова супа, в която основният продукт е зелето.

Източник

МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments