Този мъж пренаселил редки видове пеперуди в собствения си двор

Pipevine Swallowtail в Калифорния

Поради уникалната си история и сравнително ниския размер на популацията, човешките действия особено застрашават ендемичните видове. Следователно, запазването им трябва да бъде наш приоритет.

Въпреки че е необходима много усилена работа и разбиране на историята на вида, всички можем да направим всичко възможно да допринесем за увеличаване на тяхната популация.

Pipevine Swallowtail в Калифорния, или Battus philenor hirsuta, известна със своите преливащи се сини крила, е една от най-ценните и красиви пеперуди на Северна Америка.

Battus philenor hirsuta

Процъфтява в Сан Франциско от стотици години, но тъй като районът все повече се урбанизира в началото на 20 век, видът започва да изчезва.

В резултат на това, пеперудата става много рядко явление. И все пак, целта на воден биолог от Академията на науките в Калифорния, Тим Уонг, е да презасели тази пеперуда. В музея на науката Вонг се грижи за 38 000 животни, включително албиносни алигатори, японски стрии и октоподи.

Той е заинтригуван и страстен от тези пеперуди още от малък и прекарвал дните си на открита поляна близо до дома си, хващайки, изучавайки и отглеждайки пеперуди.

„Първо бях вдъхновен да отглеждам пеперуди, когато бях в началното училище. Издигнахме рисувани дамски пеперуди в класната стая и бях изумен от пълната метаморфоза от гъсеница до възрастна. "

През 2012 г. той се опита да открие California pipevine, (Aristolochia californica), която е единственият източник на храна на тази пеперуда и изчезна заедно с нея из района на града.

В крайна сметка той намери растението в Ботаническата градина в Сан Франциско и му беше позволено да вземе няколко изрезки от растението. Размножаваше го в задния си двор и създаде оранжерия за pipevine swallowtail.

една от най-ценните и красиви пеперуди на Северна Америка

Вонг също изгради голямо защитно платно за пеперудите.

Той обяснява:

„Създадох голямо защитно платно, за да защитя пеперудите и да им позволя да се чифтосат в условията на откритата околната среда - естествено слънце, въздушен поток, колебания на температурата.

„Специално прегоденото затворено пространство защитава пеперудите от някои хищници, увеличава възможностите за чифтосване и служи като среда за проучване, за да се разберат по-добре критериите, които женските пеперуди търсят в идеалното си растение гостоприемник. "

Затвореното пространство също му позволи да наблюдава пеперудата и да научи повече за чифтосването им. Той донесе и двайсетина гъсеници от няколко резиденции с по-добра растителност.

След шест седмици всички те се превърнаха в красиви пеперуди, докато женските започнаха да снасят малки червени яйца по стъблата на растението pipevine.

малки червени яйца по стъблата на растението pipevine

„Всяка година от 2012 г. насам виждаме повече пеперуди, които оцеляват в градината, летят наоколо, снасят яйца, успешно се размножават и излизат на следващата година. Това е добър знак, че нашите усилия работят! "

Тъй като пеперудите започнаха да се размножават експоненциално след няколко поколения, той започна да дарява стотици гъсеници на така наречените Ботанически градини.

Сега той носи хиляди от тях на всеки няколко месеца. Той успя да въведе отново пеперудата в Сан Франциско за първи път от десетилетия.

Вонг вярва, че успехът му е резултат от местообитанието на гъсениците, което е създал. През последните седем години той култивира повече от 200 растения, без пестициди или хербициди.

Той добавя, че всеки може да подобри местообитанието за родна сауна и „опазването и стопанисването могат да започнат във вашия собствен двор.

Тим Уонг, е да презасели тази пеперуда

Превод: С*П | Природолечение.com



Прочети още:







МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments