Здрав Живот - Формула на Високоенергийното Хранене


1. УСТАНОВЕТЕ СВОЯТА ВЛАСТ НАД ХРАНЕНЕТО

Бъдете гъвкави: няма хранителна философия, която да е подходяща винаги и за всекиго.
Има време за всичко: и за строга диета, и за празнуване край масата. Диетите са временно решение, а временните решения водят само до временни резултати.

И още:
  • Дъвчи, дъвчи, дъвчи! Спестявате храносмилателни ензими, облекчавате работата на стомаха, отслабвате.
  • Хранете се редовно. Не допускайте да ви прималее от глад. Създайте своя хранителен режим. Помнете, че от 4 часа сутрин до 12 часа на обяд протича естествения цикъл на очистване на организма. Не го претоварвайте с храна, дайте му жива вода - пресни плодове и плодови сокове. От 12 на обяд до 20 часа вечерта организмът приема храна. Осигурете му енергизиращ обяд и лека вечеря. От 20 часа вечерта до 4 сутринта храната се усвоява. Уважавайте естествения цикъл, оставете организмът да си свърши работата, за да извлече максимална полза от храната.
  • Яжте по малко. Непременно започвайте със салата от пресни зеленчуци. Бенджамин Франклин казва: "Ако искате да живеете дълго, яжте малко." Според Луиз Хей има само една диета - диетата на положителното мислене. А за шотландците тайната на здравословното хранене се крие в две думи: "Малко и спокойно."
  • Стремете се храната ви да е максимално проста. Привържениците на простата храна живеят по-дълго и по-добре.
  • Освободете се от чувството за вина заради храната. Не съдете себе си; не съдете другите.
  • За да постигнете целта си, изпълнете се с очакване на успех: ние винаги получаваме това, в което вярваме.

2. ПОДДЪРЖАЙТЕ ЧИСТО ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Чистотата на вътрешните органи и здравето вървят ръка за ръка. Неусвоената храна води до наднормено тегло и констипация, а тя не винаги е приоритет на дебелото черво.

  • Констипацията на дебелото черво натоварва тялото с допълнително тегло и токсини.
  • Констипацията на артериите води до сърдечни пристъпи и мозъчни удари.
  • Констипацията на лимфната система създава предпоставки за рак, вкл. на гърдата и лимфоза.
  • Констипацията на белите дробове и бронхите води до рак, пневмония, астма, алергии и туберкулоза.
  • Констипацията на черния дроб и бъбреците води до камъни, цироза, дисфункция. Без дезинтоксикацията, за която отговаря черния дроб, човек може да живее само няколко часа.

Почистването на организма се постига, като веднъж на ден ядете жива храна - пресни плодове и зеленчуци, както и богати на фибри зърнени храни и варива. Така винаги ще имате висока енергия и ниско тегло. Тайната е в ензимите.

3. ОСИГУРЕТЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ЕНЗИМИ

Ензимите (ферментите) са носители на жизнената сила. Те са животът в действие, мярката за живот, те "заквасват" храната с живот.

Ензимите отговарят за активността на живия организъм. Витамините, минералите, мазнините, въглехидратите и белтъчините не могат да работят. Работят ензимите. Без ензимите никое от хранителните вещества не може да достави енергия на организма. Само за една минута един ензим (а те са над 3000 в човешкото тяло) може да участва в 36 млн. биохимични реакции. Всяка клетка в тялото произвежда ензими, но запасите ни от ензими далеч не са безкрайни.
Когато ядем храна, подложена на термична обработка, ние убиваме ензимите: като всяко живо нещо те умират при температура 48 - 71°С. Когато непрекъснато консумираме термично приготвена храна, ние теглим от личния си ензимен влог. При пастьоризиране, замразяване, консервиране или стерилизиране на храната, ензимите се разрушават, те постъпват в организма ни мъртви.

Ние не сме само това, което ядем; ние сме това, което нашият организъм усвоява от храната. Ако в храната ни няма живи ензими, ние продължаваме да теглим от личните си запаси. За да възстановим ензимния влог, поне едно хранене на ден трябва да се състои от жива храна - само пресни плодове или зеленчуци.

Този принцип действа особено успешно, ако се придържате към проверената формула: "Сутрин - плод." Не само ще се чувствате пълни с енергия, но ще отслабнете и ще забравите за констипацията.

4. ПОДОБРЕТЕ ХРАНОСМИЛАНЕТО

Тогава ще извлечете максимална полза от храната. Към всяко готвено ястие осигурете ензимни добавки. Култивират се от разнообразни източници на жива храна, след което се изсушават при ниска температура.

Ако в магазините около вас не продават ензимни добавки, осигурете си ги чрез храната: живите ензими се съдържат в живата храна. Към сготвената храна добавете салата от пресни зеленчуци.

5. НЕ СМЕСВАЙТЕ ЧЕСТО БЕЛТЪЧИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ

Белтъчините съчетавайте със салати и бедни на въглехидрати зеленчуци - най-добре на обяд, а въглехидратите - със зеленчуци и/или салати на вечеря.

Приети на обяд, белтъчините и зеленчуковите салати ви осигуряват енергия и ясен ум.
Леката вечеря ви подготвя за отпускане, медитация и здрав сън.

Ако е възможно, ограничете приема на животински белтъчини (месо, яйца, пиле и риба). Ако е възможно, осигурете си поне 2-3 вегетариански дни през седмицата.

Не превръщайте съчетаването на храните в догма. Фанатизмът не е от полза за здравословното хранене.

6. ОСИГУРЕТЕ СИ РАЗТОВАРВАЩИ ДНИ

Здравословното рН на кръвта е в границите 7,35-7,45. Стойности извън тези граници водят до драстични, потенциално фатални последствия. Разрушителната киселинност е резултат от несъвместими хранителни комбинации, констипация, свръхконсумация на месо и рафинирани въглехидрати като бяло брашно и бяла захар, както и на недостатъчен прием на пресни плодове и зеленчуци.

Целта на разтоварващите дни е да постигнете здравословна алкалност, като се храните само с пресни, сурови, естествени храни: плодове, зеленчуци, кълнове, сушени на слънце плодове и прясно приготвени сокове.

През зимата топлият зеленчуков бульон и варените зеленчуци задоволяват нуждата от топла храна и в значителна степен прогонват киселините от тялото.

През лятото се възползвайте от живите храни и разтоварващите дни.

Алкални храни са също соевото мляко, тофу, темпе, зеленият фасул, бадемите, билковият чай и мн. др.

И още нещо: алкалната недостатъчност се преодолява чрез дълбокото дишане, което балансира нашата биохимия, тъй като алкализира кръвта, отстранявайки от тялото въглеродния двуокис.

7. ПОМИСЛЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПОСЕГНЕТЕ КЪМ ЗАХАРТА И ИЗКУСТВЕНИТЕ СЪСТАВКИ

Когато ядете захар, изгарянето на мазнините се прекратява, в мозъчните функции настъпват аномалии, доброволно си причинявате констипация, саботирате работата на ензимите. (Във "Фитоника", стр. 205-206, са изброени 59 причини, поради които захарта съсипва здравето.)
Важно е да четете етикетите както за състава на храните, така и за изкуствени добавки от рода на аспартам (захарин) и олестра (маргарин). Бъдете нащрек за симптомите, които предизвикват тези добавки. Захаринът е фалшификат, който спира производството на серотонин в мозъка, в резултат на което си осигурявате перманентен "вълчи глад". Маргаринът лишава организма от онези хранителни вещества, които намаляват риска от рак.

Мъртвите (преработени) храни, съдържащи консерванти и изкуствени съставки, могат да бъдат усвоени, макар и частично, само ако организмът вложи в тяхното разграждане част от собствената си енергия. Мъртвата храна не ни зарежда с енергия; тя ни отнема енергията.

Помнете: "Храната да бъде вашето лекарство", Хипократ, 400 г. пр. н.е, Първи закон на изцелението.

8. НАСТРОЙТЕ СЕ ПОЗИТИВНО ЗА НОВИЯ ДЕН

За да бъдете здрави и щастливи, след ставане от сън се настройте оптимистично за предстоящия ден. Ако не се "програмирате" за позитивни резултати и спокойствие, някой друг ще ви програмира, но едва ли по най-добрия за вас начин.

9. ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА ДЪЛБОКА ФИЗИЧЕСКА И ПСИХИЧЕСКА РЕЛАКСАЦИЯ

Нужни са ви 5-20 минути на ден, за да си осигурите мир и хармония. Хората, които редовно спазват този принцип, са изложени на по-малък риск от заболяване. Всичко е състояние на ума, вкл. здравето ни. Ако мислим за здраве, то ще дойде при нас. Изучете програмата "Психотоника". Тя е практически наръчник за "употреба на ума". Помнете, че няма да промените живота си, докато не промените мисленето си. Ползата за духа е неизмерима.

10. ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА АКТИВНА ГИМНАСТИКА

Всеки ден прочиствайте и хранете всички мускули в тялото си, като отделяте 12-20 минути за активна гимнастика, съсредоточена върху гръбначния стълб. Изучете Бодитоника; тя е част от Фитоника, както и Психотоника. Сутрин упражненията трябва да ви подготвят за изпитанията на деня, вечер - за медитация. Гледайте на гимнастиката като на свещено лично време.

Източник

МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments