Поколение, Завладяно от Секса - Част 1

Част 1

Поколение, Завладяно от Секса - Част 1

     "Затова Бог ги предаде на срамни страсти, като и жените им измениха естествената употреба на тялото в противоестествена. Така и мъжете, като оставиха естественото сношение с женския пол, разпалиха се в страстта си един към друг, като вършеха безобразие мъже с мъже и приемаха в себе си заслуженото въздаяние за своето нечестие"
(Послание към римляните 1:26, 27).


     Неделя в Амстердам. Слънцето прилича на огнено кълбо, блестящо в безкрайното синьо на небето. Ярките лалета кимат в градината и украсяват партито. Тълпи от хора разговарят и празнуват. В центъра на цялото вълнение, хванати за ръце и разменяйки си милувки, щастлива двойка разказва на журналистите подробности за скорошната им сватба. Младоженците планират да си осиновят дете. От време на време си хвърлят страстни погледи и усмивки. Камерите на международната преса записват всичко това и разпращат новината по цял свят чрез сателит.

     Такова събитие не би привлякло голям журналистически интерес, ако в центъра на вниманието беше обикновена двойка. Но това бяха двама мъже, които току-що бяха излезли от църквата, след като получиха "брачно благословение".

     Събитието се случи в Холандия през 2001 г. Подобни инциденти по-късно щяха се появят в Белгия, Канада, Съединените щати. Отначало хората в много страни им се противопоставяха в защина на семейните ценности и морал. За мнозина това изглеждаше като краят на света. Днес, няколко години по-късно, гей браковете и законно признатите граждански обединения на хомосексуални двойки са обичайни в Аржентина, Дания, Германия, Франция и Португалия. И, както често се случва, най-новата мода скоро се превръща в обичай, а обичаят става част от културата.

     Скорошен парад на хомосексуалисти и лесбийки в Бразилия изкара на улицата два милиона и половина души. Градът Сао Паоло никога не беше виждал такава огромна мобилизация на хора. Това приличаше на карнавал, радостен и пъстроцветен, с подвижни платформи и знамена с лозунги. Същото нещо се случва всяка година и в други столици по света. Хомосексуалистите, които преди това криеха начина си на живот, днес не се колебаят да излязат на улицата, за да защитават положението си. Имат права, казват те, точно както всеки друг. Това, което е интересно и значимо, е драматичният начин, по който се изпълнява библейското пророчество. Господ Исус е казал, че в последните дни такова поведение ще бъде част от общоприетата култура.

     Ако проблемът засягаше само хора, които нямат нищо общо с християнството, би било по-лесно за разбиране. Възможно е някой, който не вярва в юдео-християнския Бог, да не се придържа към библейското поведение.

     Но дори в християнските кръгове се появяват гласове, като този на Марио Рибас. Те защитават идеята, че "един разумен анализ на Библията показва, че всички хора, независимо от раса, пол и сексуална ориентация, са приети от Исус и затова няма птичина хомосексуалистите и лесбийките да имат погрешен начин на съществуване". Рибас е теолог, завършил университета "Принстън" в Ню Инглънд, пастор на голяма евангелска църква.

     Какво става с християнския свят? Защо нещо, което Библията класифицира като "грях", изведнъж става нормално? Защо някои започнаха да говорят, че приемането на хомоскуалността е "израз на Христовата благодат"? Думите на Исус, записани в библията, обявяват, че в последните дни това ще се случи: "Така стана и в дните на Лот (...) Подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви" (Евангелие на Лука 17:28-30).

     Как е в "дните на Лот"? Намираме доклада в книгата "Битие". Жителите на Содом се опитват да съборят вратата на Лот и да хванат двамата мъже, които са гости в този дом, за да правят секс с тях. Ето защо думата "содомия" понякога се използва като синоним за хомосексуалност. В дните на Лот хомосексуалността се практикува и Бог показва Своето несъгласие с този вид човешко поведение (Битие 19:1-11).

     Исус предсказва, че последните дни ще бъдат като дните на Лот.

     Библията учи, че Бог обича всекиго. Хомосексуалистите като всички хора, са обект на Неговата любов и милост. Но Исус е дошъл в нашия свят, не само да прости на грешниците, но също и да ги преобрази и да ги направи нови създания. Апостол Павел простичко обяснява това: "И съживи вас, когато бяхте мъртви чрез вашите престъпления и грехове, в които сте ходили някога според вървежа на този свят (...) като сме изпълнявали волята на плътта и на помислите и по естество сме били чада на гнева" (Послание към ефесяните 2:1-3). Продължава с думите, че те са били "помрачени в разума и отстранени от Божия живот поради невежеството, което е в тях, и поради закоравяването на сърцето им; които, изгубили всякакво чувство, са се предали на сладострастие, да вършат ненаситно всякаква нечистота. Но вие не сте познали така Христос (...) да съблечете, според предишното си поведение, стария човек, който тлее по измамителните страсти (...) и да се облечете в новия човек, създаден по образа на Бога в правда и святост на истината" (Послание към ефесяните 4:18-24).

     Тук апостолът говори за преобразяване. Всеки човек, независомо какъв е грехът му, трябва да преживее чудото на обръщането. Това включва покаяние, прошка и изоставяне на стария начин на живот. В светлината на Павловите думи е невъзможно да се приеме политически коректната идея, че тъй като Бог е любов, Той ще приеме всяко отклонение на човешкото поведение. Бог представя Своя характер на Моисей: "Господ, Господ, Бог жалостив и милосърден, дълготърпелив, Който изобилства с милост и вярност, Който показва милост към хиляди поколения, прощава беззаконие, престъпление и грях, но в никакъв случай не оневинява виновния" (Изход 34:6,7).

     Думата "виновен" в оригиналния език не се отнася за хора, които понякога вършат зло, но за онези, които постоянстват да живеят по този начин.

     Очевидно социалният натиск за приемане на нещо, което Библията осъжда, е още едно изпълнение на знаменията за края. Откритото разпространение на хомосексуализма и твърдението, че това е само "различен вид сексуална ориентация", е доказателство, че живеем в последните дни.

      Преди няколко години Природният музей в Осло оредстави изложба за хомосексуализма в животинския свят. Там се твърдеше, че ако хомосексуализмът съществува сред животните и изглежда съвсем естествен сред тях, тогава сексуалните отклонения са също естествени и сред хората - и ако това е нещо естествено, тогава не може да бъде грях.

     Речникът определя "естествен" като нещо, извършвано според отличителните свойства на нещата. Ключовата дума тук е "отличително свойство". Какви са естествените свойства на нещата? Естествено е да ядеш през устата. Ако искам, може да пробвам да ям през ущите си, аз съм съвършено свободен да направя това, но не мога да очаквам хората да приемат идеята ми като нещо естествено, нормално и уместно.

     Нашето поколение е изгубило досег със собсвената си природа. То живее почти изцяло заради физическото удоволствие. Само в Съединените щати то харчи всяка година фантастичната сума от 13 милиарда долара за порнография. Едва ли ще успеете да включите компютъра си, без да получите покана за гледане на порнография. Повечето от написаните, композирани и продуцирани музикални творби и филми сега имат за своя централна тема секса. Рядко ще намерите реклама, която да не използва селсуалната привлекателност, за да продава продукта.



МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments