Житен Режим 2017 - 15 февруари!

15 февруари

Колективният Житен Режим през 2017 год. ще започне на 15 февруари (сряда)!

Житният режим е един добър педагогически метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новия Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството. Това не е просто диета, но дори да подходите към него по този начин, той пак ще осъществи онези процеси, за които е предназначен. Съзнателното преминаване през тях обаче има ключово значение за това как ще се чувстваме преди, по време и след него. Чрез него се изхвърлят утайките от физическото тяло, натрупани през зимата, порите на тялото се отварят и е готово да посрещне идващия прилив на енергия през пролетта. Но всъщност житният режим има далеч по-дълбок и пречистващ ефект, простиращ се и върху астралното и умственото тяло. Емоционални и ментални блокажи могат да бъдат изчистени веднъж завинаги.

Житният режим по същество не е 10 дни. Той продължава почти месец, като включим подготовката за него и захранването след това. И тъй като това е програма за хармонизиране на тялото, ума и духа е желателно подготовката да е също толкова щателна, колкото и провеждането на самия режим. А това означава, преди да започнете, да сложите в ред и покой мислите, да се "изчистите" от негативните влияния, да си осигурите покой и уединение, да четете духовна литература, да се молите и да медитирате.

По време на режима се изчистват утайките от тялото и при правилно приложение се повдига съзнанието, той внася в човека лекота, вдъхновение за живот и работа, яснота на мисълта и свеж духовен импулс. Това е ефикасно средство, което ни пренася от полето на застоя, инертността и водовъртежа на чувствата и страстите в царството на чистото съзнание и добродетелността. Възвишеното състояние, което се постига след 10 дни хранене с жито, е еталон за нивото на съзнание, което би трябвало да се поддържа през цялото време на годината.

Житният режим е също така и тест, който всеки един може да си направи, за да определи къде се намира в момента. Ако режимът се понася тежко, това указва за наличието на много утайки в тялото, чувствата и мислите. Обикновено първите 3 дни са най-трудните – това е периодът, когато системата от тела преминава в по-висока степен на "вибрация". Утайките в тялото, чувствата и мислите се раздвижват и излизат на повърхността. Чернилката от подсъзнанието идва в полето на съзнанието, а това може да се изрази в упорита сънливост, главоболие, различни нюанси на песимистични настроения, като в същото време това дава възможност "утайките" да бъдат изхвърлени навън.

Ако постът се прекъсне в този най-труден момент (първите 2–3 дни), се губи ефектът. Когато съзнанието е сънливо, с чувство за безсмисленост и депресия – това е проявление на замърсяванията, от които се освобождава физическото тяло. Когато се появява раздразнение, гняв и други подобни емоции, протича процес на пречистване. Ученикът трябва да е подготвен за "срещата" с тези състояния и да ги премине с вяра и мисъл, потопена в Божествените качества – светлина, любов и добродетел.

Когато човек поддържа високо ниво – в смисъл на чистота на храната, която физическото тяло приема, чистота на чувствата, с които астралното тяло се храни, чистота на мислите, с които менталното тяло се храни – тогава "катарзисът" в първите дни на житния режим не се случва – просто защото няма какво толкова да се чисти.

Човек има нужда от много по-малко храна, отколкото си мисли. Учителят казва, че духовният човек се задоволява с 2 яденета на ден, а на светията му стига и едно. Това не е метафора, а факт за тези, които са го изпитали. Когато акцентът на съзнанието е в материалното поле, физическото тяло има голяма нужда от храна. Но с преместването на фокуса към духовното нуждата от "твърда" храна намалява за сметка на нуждата от по-фините "храни" – праната, чувствата, мислите. Затова, ако ученикът успее да премести фокуса на съзнанието си през първите дни на житния режим (чрез молитва, медитация и други видове духовни упражнения) от материалното към духовното, чувството за глад изчезва заедно с всички останали проблеми, с които физическото тяло напомня за себе си.

Източник


Прочети още:



МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments