След като прочетете това, вие никога няма да гледате на Банана по същия начин


Бананите съдържат в себе си три вида натурални захари - захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. Банана дава моментален, траен и съществен приток на енергия.
Изследванията показват, че само два банана ни дават достатъчно енергия за интензивна, 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че бананът е номер едно плод за водещи атлети в света.

Но енергията, която ни дава този плод, не е единственото, което ни поддържа в добра форма. Той може също да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния, което го прави задължителна добавка към нашата дневна диета.


ДЕПРЕСИЯ

Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан. Причината за това е съдържанието на триптофан, вид протеин, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който ни релаксира, подобрява настроението и цялостно ни прави по-щастливи.

ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

Забравете за лекарствата, мили дами - изяжте един банан. Количествата на витамин B6, както и желязото, регулират кръвната захар, което влияе и върху настроенията на жената по време на този период.

АНЕМИЯ

Богати на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин и да помогнат в случай на анемия.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Този уникален тропически плод има изключително високи стойности на калий, а заедно с това ниски стойности на соли, което го прави идеален за регулиране на кръвното налягане. Това е и една от причините Американската здравна организация да позволи на производителите на банани да обявят официално плода за средство за намаляване риска от високо кръвно налягане и инсулт.

МОЗЪЧНА АКТИВНОСТ

Двеста ученика от английското училище в Туикенам са били подпомогнати в учебната дейност чрез хапване на банани за закуска и обяд. Проучването е показало, че плодовете богати на калий засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

ЗАПЕК

Богати на фибри, бананите помагат да се разреши проблемът със запека без използването на разхлабителни средства

УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ И КОМАРИ

Преди да се насочите към нещо друго, хапнете един банан и натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората. Много хора намират това за ефикасно, като отоците и раздразнението силно намаляват.

НЕРВНА СИСТЕМА

Бананите са с високо съдържание на B витамини, което сподпомага успокояването и регулирането на нервната система.

ЯЗВИ

Бананът е широко използван в диетите на хора с чревни проблеми, заради своята мека структура. Смята се, че той е единствения суров плод, който може да се употребява без опасност от раздразнение при хронично болни.

КОНТРОЛ НА ТЕМПЕРАТУРАТА НА ТЯЛОТО

Много на брой и рзлични култури по света намират банана за “охлаждащ” плод, който понижава едновременно физическата и емоционална температура. За пример, в Тайланд, бременните жени приемат повече банани, за да са сигурни, че бебето ще се бъде родено с по-ниска температура.

Така че, един банан наистина е естествен лек за много болести. Сравнен с ябълка, той има 4 ПЪТИ повече протеини, 2 ПЪТИ повече калории, 3 ПЪТИ повече фосфор, 5 ПЪТИ повече витамин А и желязо и два ПЪТИ повече други витамини и минерали… Също така е богат на калий и е една от най-стойностните храни, така че може би е време да се промени добре известната фраза, и да казваме, "Банан на ден държи доктора далеч от мен."

Източник




Прочети още:


МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments