Цвеклото - Уникален Лечебен Продукт

Уникален Лечебен Продукт

Обикновеното цвекло е уникален лечебен продукт. Червеният му цвят се дължи на бетаина, който намалява нивото токсичната аминокиселина (хомоцистеин), предизвикващ заболявания на сърдечно–съдовата система. Полезните свойства на цвеклото се запазват, както в суров, така и в сварен вид, при това за дълъг период.  

Още в древността е използвано за лечение на инфекциозни, кожни заболявания; също при заболявания на кръвта (в това число при желязодефицитна анемия).

По съдържание на желязо, цвеклото се нарежда на второ място след чесъна, а по съдържание на йод – пред него стоят само водораслите. Червеното цвекло насища организма с полезни вещества и има силни антиоксидантни свойства. То помага на жените по време на менструация, а при мъжете стимулира мускулната и половата активност, на децата помага при алергии.

Цвеклото съдържа много витамини от група В и антиоксиданти, в него се среща и изключително редкият витамин U, който има противоалергично действие и помага за нормализирането работата на стомаха и храносмилателната система.

Витамин Р, който също се съдържа в този зеленчук, влияе благоприятно на кръвоносната система, като повишава еластичността на кръвоносните съдове. Този, на пръв поглед, обикновен зеленчук, се оказва съкровищница от полезни минерали като калий, магнезий, мед, цинк, силиций.

За цвеклото се смята, че разтваря калциевите отлагания в кръвоносните съдове, като облекчава работата на сърцето и мозъка. Бетаинът подобрява физическата издръжливост.

Редовната употреба на продукта премахва солите на тежките метали от организма, помага в борбата с раковите клетки.

Сокът от цвекло е изключително полезен. Той лекува заболявания на щитовидната жлеза, възпрепятства образуването на тромби, възстановява чревната микрофлора и повишава защитните сили на организма. Макар и много полезен, не се приема често, защото не е особено приятен на вкус. Поради тази причина се смесва с други сокове, за да се подобрят вкусовите качества. Сокът от цвекло е добре да се държи 2 часа в хладилник преди употреба, защото в него се съдържат летливи съединения, които предизвикват неприятни усещания, гадене, слабост.

Цвеклото е полезно, както варено, така и в сурово състояние. Вареният зеленчук притежава слабителен и диуретичен ефект. При запек, особено хроничен, при заболявания на черния дроб, при нарушено храносмилане е добре да се яде сварено цвекло.

Независимо от полезните свойства, цвеклото не трябва да се приема в суров вид при нарушения на стомашно–чревния тракт, защото хранителните влакна могат да предизвикат разтройство на стомаха. Внимателно да се използва от хора с ниско кръвно налягане, защото веществата, които се съдържат го понижават допълнително. Не трябва да се консумира сок от цвекло при пикочно–каменна болест, тъй като в него има голямо количество оксалова киселина, образуваща не добре разтварящи се съединения в организма. При диабет също трябва да се приема внимателно, заради високото съдържание на захароза.

В народната медицина се използва: при хипертония, ангина, анемия, мастопатия, при климактериум и разтройства на менструалния цикъл.


Хранителна стойност при 100гр.

Вода - 86.5 мл.
Белтък - 1.7 гр.
Въглехидрати - 10.8 гр.
Мазнини - 0.0 гр.
Калории - 48 кал.

Витамини и минерали:

калий, магнезий, мед, цинк, силиций



Източник
 

МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments