Паневритмия на Седемте Рилски Езера - 19.08.2013г.




Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.

Възприемането и правилното разпределение на енергиите на Слънцето, които се осъществяват при тези упражнения, поддържат както функциите на физическото тяло, така и по-фините тела на човека.

Заниманията с Паневритмия стимулират създаването на здравословни навици и повишават усещането за благополучие.

Духовният учител Беинса Дуно (Петър Дънов), който я създава, казва за нея: 

Паневритмията е наука, която регулира физическите, духовните и умствените функции на човека. Тя е метод на Разумните същества за самовъзпитание.



Хиляди посрещнаха Божествената нова година в Рила

На 19 август тази година, когато последователите на Учителя Петър Дънов отбелязват Божествената нова година, край Седемте рилски езера чужденците бяха повече от българите. Те бяха дошли от Русия, Япония, Дания, Франция, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария, Италия. Според някои тази година на Рила са се качили и последователи на Бялото братство от Турция, Индия, Азербайджан, дори от Перу и Чили.

Така традиционното число от около 2000 души, играещи паневритмия на 19 август край езерото Бъбрека, това лято бе надхвърлено. Което потвърди тенденцията от последните години на Рила да се събират все повече последователи на Учителя Петър Дънов. Още повече бяха и децата на тазгодишната Божествена нова година при Седемте рилски езера.

През лятото на 1929 г. Петър Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. От 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията „Слънчеви лъчи” и „Пентаграм”.

Началото на физическата година според учителя Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената нова година започва на 19 август и тогава се провежда съборът на последователите на Дънов – Бялото братство. Обикновено това става край петото езеро на Рила – Бъбрека, на Преображение Господне по стар стил. Тогава става „събор на Слънцето с представители от всички планети”, обяснявал на учениците си Петър Дънов. „За 19 август – съборния ден, ще се приготвите като за Великден.

Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бяло палто и бяла шапка”, учел той последователите си. Чисто облечени, те играят паневритмия – танца, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов. Всяка година членове на Бялото братство играят паневритмия на платото край езерото Бъбрека. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката.

Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата Бог, Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи”, а третият – „Пентаграм”. Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на духа, душата и тялото на човека.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.



Паневритмията е снимата от далече и от високо, извинявам се за шума от вятъра!
Целта на видеоклипа е да покаже Хармонията между Духа, Душата, Телата на практикуващите и Величието на Рила Планина. 

Бъдете Любовта и Светлината, която СТЕ и окъпете цялата Вселена 



МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments